Har du koll på din kund?

account management kam key account management Dec 02, 2023

Så här fördjupar du din affärsförståelse

Hej alla B2B-säljare där ute,

I den konkurrensutsatta världen av B2B-försäljning är det inte längre tillräckligt att bara erbjuda en produkt eller tjänst. För att skilja sig från mängden och verkligen hjälpa dina kunder att lyckas behöver du utveckla en djup affärsförståelse. Det handlar om att förstå inte bara vad din produkt kan göra, utan också hur den passar in i kundens bransch och affärsmodell.

Här är sju element av affärsförståelse som varje B2B-säljare bör omfamna:

  1. Branschkunskap: Förstå kundens bransch, dess utmaningar och trender. Ju mer du vet om deras spelregler, desto bättre kan du erbjuda relevanta lösningar. Till exempel, om du säljer mjukvara för sjukvårdsbranschen, bör du vara medveten om de unika kraven och regleringarna som styr den sektorn.

  2. Kundens affärsmodell: Ta reda på hur din kund tjänar pengar och vilka mål de försöker nå. Anpassa din strategi efter deras affärsmodell. Om din kund är en e-handelsföretagare kan det vara värdefullt att förstå deras omsättningsmål och deras kundernas köpbeteende.

  3. Konkurrentanalys: Vem är deras främsta konkurrenter? Vad gör de bättre eller sämre? Detta ger dig insikter om vad som krävs för att överträffa konkurrensen. Om du arbetar med en tillverkare av elektronikkomponenter är det viktigt att veta vilka andra företag som är aktiva på marknaden och vad de erbjuder.

  4. Mål och utmaningar: Vad är kundens kortsiktiga och långsiktiga mål? Vilka utmaningar står de inför på vägen? Hjälp dem att navigera framgångsrikt. Till exempel, om din kund är ett nystartat tech-företag kan deras mål vara att snabbt etablera sig på marknaden och deras utmaningar kan inkludera att få finansiering och bygga varumärkesmedvetenhet.

  5. Ekonomiskt tänkande: Förstå ekonomiska termer som ROI, vinstmarginaler och kapitalkostnader. Detta gör det lättare att kommunicera värdet av din lösning. Om du säljer investeringsrådgivning är det viktigt att kunna prata med kunden om hur deras investeringar kan påverka deras långsiktiga ekonomiska mål.

  6. Kritiska affärsprocesser: Identifiera de viktigaste processerna inom kundens organisation. Här kan du erbjuda skräddarsydda lösningar för att förbättra deras verksamhet. Om du säljer mjukvarulösningar till företag kan du behöva förstå deras nuvarande arbetsflöden och hur din produkt kan optimera dem.

  7. Framtidsspaning: Försök förutse branschtrender och hur de kan påverka din kunds affärer. Visa att du är en pålitlig rådgivare som kan hjälpa dem att vara förberedda på framtiden. Om du säljer konsulttjänster för marknadsföring kan det vara värdefullt att ha en uppfattning om de senaste trenderna inom digital marknadsföring och hur de kan påverka din kunds strategi.

Affärsförståelse handlar om att gå utöver produkten eller tjänsten och verkligen bli en partner för dina kunder. När du visar att du bryr dig om deras framgång och kan erbjuda lösningar som är skräddarsydda för deras behov, kommer du att bygga starka och långvariga affärsrelationer.

Fortsätt att utveckla din affärsförståelse och se hur det öppnar dörrar till nya möjligheter inom B2B-försäljning. 💼✨