fbpx
Ta väl hand om ditt yttre

”Kläderna gör inte mannen, bara nittio procent av vad man ser av honom.” (okänd)

Ett välvårdat yttre är en viktig start på varje kundrelation. Du får aldrig en andra chans att göra ett första intryck. När du träffar en ny människa kommer denne att bedöma dig genom att söka efter igenkännliga yttre ledtrådar. Det tar bara några få sekunder. Sedan använder de ytterligare fyrtio sekunder för att bekräfta denna uppfattning. Detta första intryck är i det närmaste oåterkalleligt. Hur du presenterar dig under de första sekunderna vid ett nytt möte är en av de viktigaste faktorerna när det gäller att skapa förtroende, vid försäljning, när du ska ge en presentation eller göra en intervju för ett nytt jobb.

Många unga människor har svårt att inse betydelsen av en konsekvent god klädsel och ett välvårdat yttre. Du tänker kanske att detta inte är en rättvis bild av vem du är. Nej, kanske inte, men det är så människorna i världen runt omkring ser på dig. Det är också så att dina kläder påverkar din egen självkänsla, när du klär upp dig tar du på dig din uniform och rätar omedvetet på ryggen och får en annan känsla i stegen. Andra märker det i din röst och på ditt sätt att vara på något märkligt sätt.

Det sägs att upp till 93% av all vår kommunikation är icke-verbal, det vill säga har att göra med klädsel, kroppsspråk, tonfall med mera, så det lönar sig verkligen tänka på och ta väl hand om utsidan. Att vara konsekvent i stil och uppträdande är viktigt. Kunden känner förtroende för dig om han vet vad han kan förvänta sig när du dyker upp. Se till att håret är välklippt att du är hel och ren varje gång du återkommer. Kläd dig i likartade kläder vid varje besök. De flesta har svårt att känna lika stort förtroende för dig om du ena gången kommer i kostym och slips men nästa gång i khaki kortbyxor och hawaiiskjorta.

En god tumregel är att alltid klä sig lite mer konservativt än tillfället kräver. Om du ständigt gör det kommer du att höra till de bäst klädda i rummet var du än befinner dig. Här gäller det naturligtvis att ta hänsyn till vilken bransch du arbetar i och inte klä upp dig alldeles fel. Ta inte på dig smoking när du ska besöka en byggarbetsplats, till exempel. Klä dig bara lite mer konservativt än kunderna du planerar att möta. Det lönar sig att ta väl hand om sitt yttre!

Recommend
Share
Tagged in