fbpx
Det handlar om planläggning

”Hemligheten till framgång i livet är för en man att vara förberedd när hans tillfälle kommer.” Benjamin Disraeli

För att lyckas i försäljning eller med vilken annan syssla som helst, är det viktigt att planera arbetet. Det lönar sig att ta lite tid varje vecka för att prioritera och organisera arbetsuppgifterna du har framför dig. När du är välorganiserad blir det lättare att få arbetet gjort på det mest effektiva sätt. Bestäm en tid varje vecka för ditt eget planeringsmöte och skriv ned det i din kalender. Jag rekommenderar fredag eftermiddag men det viktiga är att du hittar en tid som passar för dig och som inte inkräktar på viktig säljtid. Fokusera på det som är viktigt och håll dig till dina prioriteringar.

Bryt ned dina mål i mindre delar och gör en plan som matchar dina målsättningar. Bryt ned din plan till lagom stora munsbitar. När du arbetar på större projekt kan både målsättningen och uppgiften se oöverstigliga ut i början. Tricket är att bryta ned aktiviteterna tills du uppnår en känsla av: ”Jag har det! Jag kan göra det! Jag vill göra det!” Då vet du att du har lagom stora uppgifter framför dig. Om du till exempel har en årsbudget på låt oss säga fem miljoner kronor betyder att du behöver sälja för tretusen kronor varje arbetstimme, eller etthundratjugotusen kronor i veckan. Vilka aktiviteter behöver du genomföra för att uppnå detta? Planera in dem i din kalender och håll dig till din plan.

Jag har funnit att riktigt framgångsrika människor organiserar sin tid i kortare intervaller än andra. De jobbar med tio eller femton minuter åt gången. Att göra ett detaljerat veckoschema kan vara en bra lösning att hålla dig koncentrerad på vad du ska göra. När vi gick i skolan hade vi ett schema och visste vad vi skulle göra varje timme. Nu är det matematik sedan svenska och gymnastik. Att skapa ett veckoschema tydligt märkta med tider för telefonsamtal, kundmöten, uppföljning etc. är ett enkelt sätt att hålla koncentrationen på det som är viktigast i varje ögonblick.

En av de vanligaste anledningarna till misslyckande är att vi ibland saknar disciplin att göra det vi föresätter oss. Då är det lätt att bli missmodig och tänka att man inte duger till säljare. Jag gillar attityden som dietister har när de säger: ”Du är bara ett mål mat bort från att äta en hälsoriktig, näringsrik måltid.” Även om du åt pizza och hamburgare igår kan du börja äta något nyttigare idag. Det spelar ingen roll varifrån du kommer, allt som räknas är vart du är på väg. Om du misslyckades göra allt rätt igår, ge inte upp, börja om och ta nya tag och du kommer att lyckas!

Recommend
Share
Tagged in